lördag 15 oktober 2011

Hur bygger man ett jerkbait eller wobbler / Make your own jerkbait

Use this link for a eng verison Finns Många olika sätt att bygga beten på så jag kanske ska ändra överskriften till "Hur man kan bygga ett jerkbait eller wobbler". Strunt samma här kommer ivf en beskrivning över hur jag gör.
Denna beskriving är på ett Jerkbait, men man gör på samma sätt om man vill tillverka en wobbler, man sätter bara dit en haksked på steg 4.
"Curtis är betet som blivit modell för en dag"

1, Skissa massa olika beten på ett papper, välj ut den som du gillar och tror kommer att fungera bäst. Lägg skissen på en valfri träbit och såga efter linjerna. Nu har du en mall!

2, Lägg mallen på trämaterialet du vill använda till ditt bete, själv använder jag nästan uteslutande ek i stlk 15, 18,19 och 21mm.
Dra en linje runt mallen.
3, Såga ut betet. Jag föredrar att använda en bandsåg men det funkar även med sticksåg, kontursåg mm mm

4, Borra hål för bly samt för skruvögglorna där fjäderringar och krokar ska sitta. (För att veta vart man ska borra för blyvikter så är det bara att testa sig fram, testa bla att sätta vikter fram och bak på betet samt enbart i mitten)

5, Runda av kanterna på betet, går att göra med rasp, fil och sandpapper eller så använder man en fräs.


6, Tryck i bly i hålen, (för att veta hur mkt bly du ska använda så kan du hänga på bly samt sätta på ringar och krokar på betet och sen lägger du ner betet i en hink med vatten så ser du om betet flyter /sjunker eller är svävande.) fyll sedan igen hållen med plasticpadding. slipa sedan av pp samt skruva in skruvögglan fram och bak, använd gärna lite 2komp lim på gängorna.7, Montera ett vp rör med en skruv i in i betets buk krok hål. Lacka betet och låt det snurra i ett torkhjul i 8-12h. Efter det så lackar du betet igen. (hur man bygger ett torkhjul har jag i ett annat inlägg)


Nu e betet klart för målning!
Kan inte direkt påstå att jag e ngn expert på Airbrush men här kommer ivf en beskriving över hur jag målar Caesar Lures Borren:

1, Grunda med vit matt sprayfärg.


2, spraya undersidan samt upp till halva kroppen med pearl vit.3, Måla översidan med en ljusgrön/oliv färg.4, Måla ryggen med en mörkare grön färg.

5, Duscha betet med ir-gul på buken samt med pear grön över hela betet.

6, Spraya pearl vit på buken.7,Spraya undersidans nos samt bak med en lysande röd/orange färg

8,Gör borrens svarta rygg v genom att spraya efter en mall. gör gälarna på samma sätt men använd en mörk grön till det. mallen görs av oh plast som man skär ut med rakblad.

9, Måla betets fjällmönster genom att lägga ett nät över betet och sen spraya med en guldfärg.


10, gör en fen mall som du lägger på betet och sprayar sen med en orange samt följt med en svart på fenans smala del.


11. Rita fenstrålar samt skriv en signatur på betet och sätt dit ögon.

12, Lacka betet 2 g med ca 8-15h mellanrum, låt sedan betet härda i 36h.

Skruva bort vp röret samt sätt dit bukögglan. skrapa även bort överbliven lack från ögglorna.
Nu är betet klart, lycka till och hoppas att denna beskriving kommer att hjälpa ngn. Om ngt är olkart så är det bara att höra av er så ska jag försöka hjälpa er.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Är det vanliga kroköglor du har använt? Eller är det ståltråd?

micke sa...

Det är rostfria skruvögglor från lundgrens

Anonym sa...

Ovärdelig guide! Bara lite nyfiken på vad du har för färg? :)

micke sa...

Jag använder createx airbrush färger. Finns på Matton.se

Med vänlig hälsning, Micke

philip sa...

Tjena! du skriver att man kan prova hänga på tyngder för att se hur mycket man ska blya. men måste man inte grundmåla något innan då så inte träet blir förstört?

philip sa...

i vattnet alltså..

micke sa...

betet är bara i vatten i ca 10-20 sek så du behöver inte grunda det. men däremot så ska du låta det torka i 24h innan du trycker in blyet om du inte gör det så kan betet spricka.
mvh micke